Det gikk et sukk i den innsunkne brystkassa til unge Mats, hovedpersonen i min barndoms store roman «Gutten med gullbuksene», da han skjønte at familien var altfor fattig til at han kunne kjøpe alt det vennene hans koste seg med. Et problem som tilsynelatende ble løst ved hans heldige funn av en bukse, som kunne produsere uendelig med pengesedler. En gullbukse var det.

Fortsatt behov for raske penger
Mye er forandret siden den gang boka kom ut, men fortsatt har vi behov for raske kontanter, i uventede situasjoner. Ikke at pengene går med til fråtsing, men bare til å kunne være med gjengen på tur, holde samme konsumnivå som naboen eller realisere en livslang drøm. Drømmer er viktige, enten det er konfirmasjon, bryllup eller jordomseiling. Og realiseringen av dem koster penger!

Men det er ikke alltid like greit å leve som om man har gullbukser med utømmelige lommer. Både for bokens hovedperson Mats og hans familie kom regningens time. Det gjør den også for de av oss som tidvis tar opp forbrukslån. Det er så lett for Mats å miste kontroll. Han bare trekker den ene pengeseddelen etter den andre ut av lommen, og slik har vi det ofte med kredittkort, kassekreditter og forbrukslån. Selv har jeg lett for å miste oversikten i mitt anstrengte førjulsprogram. Andre kan forsømme seg på bryllupsreise.

Uansett, regningens time kommer - før eller senere.

Vær åpen om økonomien din
I romanen får pappaen til Mats sjokk når de oppdager hva som har hendt. Litt på samme måte kan en familie oppleve søndagsfrokosten hvor alle pappas ubetalte regninger kommer på bordet, som en usedvanlig dårlig start på helligdagen. For Mats var det nødvendig å hemmeligholde gullbuksene. Du som familiemedlem bør derimot være åpen og ærlig om dine disposisjoner. Å vise kredittkortutskrifter til andre i familien, kan kanskje stagge kjøpelysten i hele familien!

Myndigheter og røvere fikk etter hvert nyss om at gullbuksene var i virksomhet, med store utfordringer for Mats som resultat. Du må også regne med at banker blir nysgjerrige på din privatøkonomi hvis du trekker for mye kontanter ut av lomma. Lånehaier likeså. De har sine metoder for å finne fram til deg.

Få hjelp med dine problemer
Får du problemer med regningene, må du for all del unngå å sitte alene med dine bekymringer. Snakk med banken, alternativt sving innom ditt lokale NAV-kontor. Der er det, om ikke annet, gode råd å få. I Eika Gruppen har vi erfaring med at de som raskt kontakter banken med sine utfordringer, kommer bedre ut av det enn de som graver seg ned og stenger verden ute.

Romanen slutter med at kredittkortene klippes i to, unnskyld, buksene brennes. Hadde Mats bare vært litt mer forsiktig med sin pengebruk og unnlatt å bevilge seg den ene kjøpefesten etter den andre, ville det neppe ha gått så galt.

Som med det meste annet i livet, er moderasjon viktig. Kanskje kunne Mats ha holdt på sin hemmelighet og levd godt med buksene sine, den dag i dag, om han bare ikke hadde slått om seg med kontanter i øst og vest. På samme måte kan dine kortsiktige finansieringsmuligheter, ved hjelp av kredittkort og forbrukslån, være en langsiktig velsignelse, hvis, og bare hvis, du makter å håndtere din gjeld på en edruelig måte.