Hopp til innholdet
FN 11 Barekraftige byer og lokalsamfunn
Bærekraft

FNs bærekraftmål nr. 11: Gjøre lokalsamfunnet inkluderende, trygt og robust

Slik forplikter vi som en aktør som bidrar positivt i lokalsamfunnet.

Med utgangspunkt i vår forretningsidé om at Rindal Sparebank skal være den foretrukne banken for alle rindalinger og bedrifter i Rindal, samt personkunder med tilhørighet til Rindal, ligger det også en stor forpliktelse i å være en aktør som bidrar positivt i lokalsamfunnet.

Dette er en forpliktelse som går ut over vår rene bankvirksomhet, men som også forplikter til å vise et engasjement for at rindals-samfunnet skal utvikle seg i en positiv retning.

Slik bidrar vi til lokal bærekraft

Bankenes rådgivningstilbud og nærhet til kundene gjør oss til en viktig aktør i omstillingene av næringslivet, og for å sikre ny aktivitet og nye arbeidsplasser når det som ikke er bærekraftig skal erstattes. Nærhet til kunden gir også banken et godt utgangspunkt for å tilby relevante produkter for den voksende kundegruppen som er opptatt av bærekraft.

Vi har et ønske om å bidra til å få i gang lokale bærekraftige tiltak som skaper vekst og utvikling i vårt lokalsamfunn, og som samtidig gir banken grunnlag for videre utvikling og inntjening. Videre innebærer dette et ønske om å bidra til å bedre kundenes finansielle stilling og lønnsomhet til fordel for kundene og banken.

Klimaendringer og andre tema knyttet til bærekraft medfører en risiko for både banken og bankens kunder. Gjennom en rekke spørsmål i bankens kredittprosess søker vi å avdekke denne risikoen hos våre næringskunder, og å styre våre kunder mot en mer bærekraftig adferd.

Banken tilbyr skadeforsikring gjennom Eika Forsikring. Det mest bærekraftige tiltaket innen skadeforsikring er skadeforebyggende tiltak både gjennom informasjon og bistand om dette til våre kunder. Når skader har oppstått legges det vekt på bærekraftig omstilling ved å prøve å reparere framfor å bytte skadeobjektet.

Gjennom Rindal Sparebanks historie i 150 år, har vi igjennom vår tilstedeværelse og vår virksomhet bygget opp erfaring, innsikt og kompetanse som vi deler med våre kunder og med lokalsamfunnet. Slik bidrar vi til lokal bærekraft - gjennom lokalt næringsliv med trygge arbeidsplasser, nærhet til kundene og med støtte til allmennyttige formål i lokalsamfunnet.

For å opprettholde gode bomiljø må det også være meningsfylte fritidsaktiviteter for barn og voksne. Banken har over mange år gitt betydelige bidrag til lag og foreninger, både gjennom gavetildelinger og sponsoravtaler, for å støtte et variert kulturliv, foreningsarbeid og idrettsaktivitet. Dette har vært til både store og små prosjekt, og det blir spesielt lagt vekt på at bidragene kommer barn og ungdom til gode.

Gavetildelingen er ett bidrag fra bankens samfunnsoppdrag for å bidra til et levende lokalsamfunn. I tillegg har Rindal Sparebank sponsoravtaler med en rekke lag og foreninger.

Lokalt Løft er en næringsstiftelse som banken opprettet i 2000. I forbindelse med gaveutdelingen både i 2022 og 2023 fikk Lokalt Løft en gave på 2 mill. for å styrke stiftelses kapital. Banken har siden oppstarten tilført ca. 9 mill. som har vært brukt til egenkapitalinnskudd i lokale bedrifter og til ulike næringsutviklingstiltak. Stiftelsen har et eget styre, og stiftelsen kan få en utvidet funksjon dersom de ulike aktørene som driver med næringsutvikling velger å samordne ressursene for dette arbeidet lokalt.

Dugnadsånden og frivillig innsats står sterkt i Rindal. I felleskap klarer vi å få til mye i bygda vår, og fellesskapsfølelsen slike tiltak gir har banken et sterkt ønske om å bidra til. Mange prosjekt har blitt realisert på grunn av at det er ildsjeler som har ideene og som drar prosjektene i gang.

Vi håper derfor at bankens bidrag til store og små prosjekt, i form av gaver og sponsoraktivitet, også i framtida vil være med på å opprettholde kommunens status som en attraktiv kommune, med gode oppvekstsvilkår for barn og ungdom, og som en kommune hvor folk ønsker å arbeide og bosette seg.